Materials:

La caixa de fum

Experimentació en òptica geomètrica

Una eina per a l’ensenyament de l’òptica des de primària fins al batxillerat: manipular i visualitzar la llum amb miralls, lents, filtres…

L'origen d'aquesta caixa

Un antic i interessant llibre, el “Nuevo manual de la Unesco para la enseñanza de las ciencias” proposava en una de les seves pàgines la construcció d’un estri molt similar a la caixa de fum.

Per formar als futurs mestres de primària en l’ensenyament de la llum el Dr.. V. Grau la  va introduir en les seves assignatures de didàctica de les ciències. Des d’aquell moment la caixa ha estat molt emprada tant a escoles de primària com a centres de secundària..

Un article sobre aquesta caixa de fum el podeu trobar al número 467 de la revista “Investigación y Ciencia” (agost 2015), en la seva secció “Taller y laboratorio”.

Algunes idees que es poden treballar amb la caixa de fum

El valor didàctic de la caixa de fum

La caixa de fum ens mostra allò que sovint no veiem: els feixos de llum, poder veure com es propaga, com es desvia, …

Habitualment es treballa l’òptica amb representacions sobre el paper, i ben poques vegades es manipulen els raigs de llum, desviant-los, reflectint-los,… El treball a aquest nivell més concret és el que us possibilita la caixa de fum.

Combinar el nivell més abstracte de representació amb l’experiència real on podeu veure aquells mateixos raigs de llum és el gran valor d’aquest estri.

L’equip inclou una guia didàctica amb propostes d’experiències.

Vols informació sobre els nostres materials?

Contacta'ns

Si vols més informació sobre la Caixa de fum, contacta amb nosaltres.