Recursos

A PhysicS! hem fet un recull de recursos que creiem que us poden ser útils, tant per a la vostra feina com a mestres, com per extreure’n alguna activitat amb els infants a casa.

Recull de vídeos de xerrades

L’Ensenyament de l’electricitat a Primària

Dirigit a: Personal docent

Aquest vídeo recull la xerrada “L’Ensenyament de l’electricitat a Primària”, però que pot ser igualment útil a Secundària. En el decurs de la mateixa es fa una brevíssima exposició crítica a com s’acostuma a ensenyar l’electricitat actualment, es revisen les idees que tenen els alumnes sobre els fenòmens elèctrics, i finalment proposen alguns recursos pràctics, entre ells un model interessant i participatiu que fa més entenedora la naturalesa de l’electricitat i els conceptes bàsics ( als alumnes.

Si només voleu veure el model proposat per al corrent elèctric (fet amb els mateixos participants i peces de Lego) podeu mirar aquest fragment de 14min, de la part central de la xerrada:

Diàlegs amb un astrònom

Dirigit a: Alumnes de Batxillerat

Vídeo de la conferència feta al 2010 als alumnes de Batxillerat de l’escola Fundació Prat, de Barcelona. En ella es fa un breu repàs a la visió de l’univers al llarg de la història, seguit d’una explicació sobre les actuals idees sobre l’origen i fi de l’univers. A la segona part es connecta per videoconferència amb en Jordi Cepa, astrofísic al Gran Observatorio de Canarias, que respon a les preguntes dels alumnes.

Recull de recursos online

Investiguem a primària

Dirigit a: Alumnes i mestres de primària

Molt interessant i entretingut per a les vostres fills/es de primària!

Per aprendre amb ells què és i com funciona la ciència. Quan hi entreu passareu força estones entretingudes.

Es tracta d’un conjunt de recursos interactius dirigits a Cicle Mitjà i Superior de Primària per aprendre quines són les activitats que caracteritzen la feina dels científics. Inclou recursos per als alumnes i també recursos dirigits específicament als mestres.

Investiguem a primària és un projecte del portal Educaixa elaborat pel grup de didàctica de les ciències (J. Martí, V. Grau, A. Amat) del Grup de Recerca CODI (UVic)

Quèquicom

Dirigit a: Tots els públics

Aquest programa sobre ciència, natura, salut i tecnologia pretén despertar la curiositat cap a la ciència com una manera d’interpretar la realitat. Trobareu vídeos sobre electrucitat, objectes de la vida quotidiana, gravetat… tot explicat per científics i experts en la matèria.

Physics Girl

Dirigit a: Alumnes de Secundària i Batxillerat i mestres de Física

Physics Girl és un canal de YouTube creat per Dianna Cowern. Els seus videos ens introdueixen d’una manera clara i divertida en tots els àmbits de la física, connectant amb molts fenomens de la vida quotidiana. En ells inclou experiments (alguns d’ells els podeu fer vosaltres mateixos!), demostracions, entrevistes i nous descobriments.

PBS Learning Media

Dirigit a: Tots els públics

Munts de lliçons, propostes educatives, imatges i vídeos sobre física i també sobre totes les àrees del coneixement.

Per aquestes setmanes de confinament han creat un interessant espai amb un recull específic.

The Physics Teacher

Dirigit a: Professorat de física
Revista interessantíssima per al professorat de física. En el número d’aquest mes de març la revista celebra els 34 anys del llibre de Paul Hewitt “Figuring Physics”, oferint gratuïtament les preguntes i les seves respostes que apareixen al seu llibre, i que podreu descarregar en format ppt.

Minute Physics

Dirigit a: Tots els públics
Canal educatiu de YouTube creat per Henry Reich. Val molt la pena dedicar-hi una estona, ja que trobareu resposta a infinitats de preguntes de la física. Es caracteritza perquè molts d’ells usen animacions per explicar temes relacionats amb la física en aproximadament un minut, tot i que molts tenen una durada de 4 o 6 minuts…en tot cas sempre breus.

Raising da Vinci

Dirigit a: Alumnes de Primària i famílies

Un lloc per compartir idees i activitats per als pares que volen implicar-se realment amb els seus fills i ensenyar-los a través de noves experiències.

Marc Boada Ferrer

Dirigit a: Alumnes de Primària i famílies

En Marc és divulgador científic, conferenciant, escriptor, escultor i expert en ciència experimental. I durant el confinament ha creat un canal de Youtube amb experiments pensats per fer a casa amb alumnes de primària i les famílies.

Exploratorium

Dirigit a: Tots els públics

Ets una professora, un estudiant o tens fills que et demanen ciència? Vols activitats científiques fresques i sorprenents? Tant per casa com per a l’aula no deixeu de fer una ullada a aquesta extensa i interessant col·lecció de recursos. Els experiments de Science Snacks, de l’Exploratorium han estat provats i utilitzen materials econòmics i molt assequibles.

Recull de llibres gratuïts

Petits Talents Científics

Dirigit a: Personal docent i famílies
Tres llibres pensats per als mestres de primària. En la primera part s’exposen els coneixements didàctics i del contingut necessaris per treballar el tema, i a la segona part un seguit d’experiències senzilles i amb orientacions, que us podeu plantejar de fer amb els vostres fills. “Esta pequeña obra cuenta además con una esmerada edición y unas ilustraciones admirables por su sencillez y belleza. Por todo ello es un libro altamente recomendable, cuya versión digital puede descargarse en la página web de «Pequeños talentos científicos». Estamos necesitados de materiales didácticos que promuevan el enfoque de modelización mediante la indagación, y que sepan combinar con habilidad las propuestas teóricas y los ejemplos prácticos.” Aureli Caamaño

¡Eureka! Prácticas de física

Dirigit a: Tots els públics
Un text que conté desenes d’experiments sobre física. Alguns d’ells son molt senzills i que podreu fer a casa amb material gens tècnic, com per exemple el de la caiguda d’una molla (exp. 1.3), els d’equilibri (1.9) o l’hipnòtic tornado en una ampolla (1.51) que repetireu una i altra vegada…